- Przepisy
0 komentarzy
PIEROGI BARDZO GRZYBOWE! [PRZEPIS]
Zalewamy grzyby gorącą wodą i odstawiamy na godzinkę. Kapustę gotujemy do miękkości z kminkiem, zielem angielskim, liściem laurowym (ok. 1 h). Po ugotowaniu usuwamy ziele angielskie i liście laurowe. Grzyby też gotujemy ok 1 godziny. Następnie mieszamy grzyby z kapustą i mielimy na drobno. Na patelni podsmażamy na maśle klarowanym drobno pokrojoną cebulę i dodajemy nasz farsz. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem wedle naszego smaku. Parę minut jeszcze podsmażamy i odstawiamy. Mąkę zalewamy gorącą wodą i dodajemy ciepłe masło. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za twarde to podlej wodą, jeśli za rzadkie dodaj mąkę. Na koniec zagniatania dodaj rozmącone jajko i wszystko dobrze połącz. Odstaw na jakieś 20minut i przykryj ściereczką. Rozwałkowujemy ciasto na placki (grubość zależy od Ciebie), ja lubię dość grube ciasto w pierogach. Wykrawamy koła i nadziewamy. Gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Ja do wody dodaję również ok 2 łyżek oleju bądż oliwy, to pierogi mi się po wyjęciu nie sklejają. Gotujemy wodę z grzybów i dodajemy kostkę bulionową, gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy śmietankę i tak jeszcze trochę gotujemy, do uzyskania pożądanej gęstości.
Brak komentarzy dla tego artykułu.