Wykonanie:
- do wrzątku dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy ,aż się całkowicie rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia
- truskawki do masy serowej blendujemy na mus, odstawiamy
- do miski dodajemy ser macarpone, jogurt grecki oraz cukier puder ,wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy mus truskawkowy i mieszamy,
- na koniec do masy serowej dodajemy małym strumieniem przestudzoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy
- masę przekładamy do szczelnej tortownicy ( 26-28cm) i wstawiamy na 1-2 godzinny do lodówki
- kiedy masa serowa się chłodzi, przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu ale zmniejszamy ilość wody do jej przygotowana o połowę czyli na 2 galaretki potrzebujemy 2 szklanki gorącej wody
- drugą porcję truskawek zgniatamy widelcem lub blędujemy ale to już według indywidualnych upodobań czy chcemy uzyskać kawałki czy mus truskawkowy
- po godzinie sernik wyciągamy z lodówki i wylewamy na niego galaretkę wymieszaną z truskawkami i ponownie wstawiamy tortownicę do lodówki najlepiej na całą noc.