Przepis spód:
Biszkopty kruszymy, dodajemy wino i kakao. Dokładnie mieszamy do momentu aż powstanie tzw. mokry piasek. Rozdzielamy go na pół i układamy na dnie pojemniczków deserowych.
Przepis na karmel:
Do garnuszka o grubszym dnie wsypujemy cukier, tak aby równomiernie pokrywał jego dno. Cukier podgrzewamy do momentu aż zbrązowieje. Następnie dodajemy dwie łyżki wody i dokładnie mieszamy aż nie będziemy wyczuwali żadnych grudek. Doprowadzamy całość do wrzenia i dodajemy śmietankę. Karmel dokładnie mieszamy, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Po chwili gotowania ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy karmel jest już chłodny wlewamy go na nasz biszkoptowy spód, następnie dodajemy kilka bezików, łyżkę serka mascarpone i gałkę ulubionych lodów. Wierzch deseru posypujemy krojonymi migdałami. Podajemy od razu.