Przepis:
Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego kwadraty o bokach około 10 x 10 cm (fot.1). Wycięte kwadraty umieścić w formie od muffin, tworząc rodzaj koszyczka (fot.2).
Jajko roztrzepać i posmarować nim każde ciastko. Biszkopty pokruszyć lub przetrzeć przez sito i wsypać je na dno koszyczków (fot.3) − około 1 łyżki na koszyczek (są one bardzo ważne, ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypać owoce wymieszane z cukrem trzcinowym (fot.4). Jeżeli używamy owoców mrożonych, to rozmrozić je i odsączyć dokładnie na sicie.
Tak przygotowane koszyczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.
Najlepiej podawać je na świeżo z kilkoma kleksami gęstej śmietany.