- Przepisy
0 komentarzy
KOSTKA CZEKOLADOWA Z KREMEM KOKOSOWYM! [PRZEPIS]
Nastaw piekarnik na 180° C. Dwie okrągłe formy wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj papier masłem, po czym oprósz delikatnie mąką. W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Po wymieszaniu dodaj do mieszanki jajka i maślankę. Znów wymieszaj. Dodaj 1 szklankę zaparzonej kawy (ostudzonej), olej kokosowy, masło kokosowe i ekstrakt z wanilii i znów wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Podziel masę na dwie formy i piecz około 30minut. Sprawdzaj co jakiś czas patyczkiem. Jeśli będzie suchy to ciasto jest gotowe. Mój piekarnik piecze w ekspresowym tempie, więc niektórzy mogą potrzebować więcej czasu. Po wyjęciu z piekarnika przełóż blaszki z ciastem na kratę w celu ostygnięcia. Krem: Mleczko kokosowe gotujemy z cukrem pudrem, aż do uzyskania konsystencji syropu. Miksujemy (bądź używamy trzepaczki- rózgi) serek kremowy i dodajemy gorący krem. Mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Mikserem zajmie to kilkanaście sekund. Wstawiamy do lodówki (około 2h)- krem stężeje i lepiej będzie się rozsmarowywał. Kremem przełóż ciasto- tak jak tort. Lub potnij je na kostkę i każdą z osobna udekoruj.
Brak komentarzy dla tego artykułu.