Składniki:
na biszkopt-
- 10 raczej małych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na krem:
- słoiczek Nutelli duży
- 1 masło zwykłe i 1 masło roślinne w kostce
- 2 jajka + 2 łyżki cukru
- 3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania
- 1 łyżka kakao
- dowolny smakowo dżem
- migdały
- ewentualnie rozpuszczalna kawa( według smaku) lub sok z cytryny : 2-3 łyżki soku na szklankę letniej, przegotowanej wody
Przygotowanie kremu:
- Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale
- 2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru
- Do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną i ucierać
- Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać
- Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus).