- Przepisy
0 komentarzy
PLACEK Z CZARNYM SEZAMEM, JABŁKAMI I SOSEM KARMELOWYM! [PRZEPIS]
Nastaw piekarnik na 170° C. Przygotuj podłużną blaszkę.Wyłóż ją papierem do pieczenia. Ja użyłam formy silikonowej, spryskanej olejem kokosowym. W jednej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki (bez cukru). W drugiej misie utrzyj mikserem masło na puszysty krem. Dodaj jajka i cukier w dwóch turach. Wszystko dokładnie utrzyj. Około 3 minut. Do mieszanki składników mokrych, dodawaj po łyżce składniki suche i mieszaj za każdym razem, ale już łyżką. Wylej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i powtykaj krążki jabłek. Piecz około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka. Sos karmelowy: Na patelnię o grubym dnie wysypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Czekamy, aż cukier zacznie brązowieć, wówczas dodajemy masło, i zdejmujemy z ognia, energicznie mieszamy i wlewamy śmietankę, znów mieszamy, aż uzyskamy ładny kremowy sos.
Brak komentarzy dla tego artykułu.