Przygotowanie:
Pod bieżącą wodą przepłukać ryż. Wyłożyć na sito na ok. 15 min. Szafran zalać 50 ml. ciepłą wodą. Do garnka z grubym dnem wsypać ryż, lekko podsmażyć ok. 2 min. ciągle mieszając. Zalać wodą, dodać sól. Przykryć pokrywką. Po 10 min. dodać szafran do gotującego ryżu. Ponownie przykryć i gotować ok. 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować do odparowania wody ok. 3-4 min.
Wszystkie składniki na sos wyłożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.
Warzywa umyć i oczyścić. Cebule drobno pokroić. Pozostałe warzywa pokroić na niewielkie kawałki. Do głębokiej patelni wlać olej roślinny. Dodać cebule, lekko zeszklić. Dodać pokrojony seler i marchewkę, smażyć ok. 4 min. Następnie dodać pokrojoną paprykę, bakłażan, cukinie i papryczkę chilli. Smażyć do zmiękczenia ok. 5 min. czas od czasu mieszając. Do warzyw wlać mleczko kokosowe z przyprawami. Wymieszać i dusić pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie ok. 20 min.
Na mocno rozgrzanej patelni grillowej podsmażyć placki z obu stron ok. 1 min. Podawać na jednym półmisku z ryżem, duszonymi warzywami i plackami chapati.
Smacznego.