wykonanie
Specjaliści mówią, że najważniejszy jest ryż. Zatem wysyp ziarna na sitko o drobnych oczkach i bardzo dokładnie je wypłucz. Polewaj zimną wodą dopóki stanie się zupełnie przezroczysta. Teraz przełóż do garnka i zalej dwiema szklankami wody. Gotuj 15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu by nie przypalić ani ziarenka. Po tym czasie pozostaw w garnku na kolejne 15 minut. W tym czasie przygotuj sos. Składniki przełóż do rondelka, podgrzej delikatnie i poczekaj aż rozpuści się cukier. Tak przygotowaną marynatą polej ryż. Delikatnie wymieszaj, przełóż do miski i całkowicie wystudź.
W tym czasie przygotuj stanowisko. Rozłóż matę bambusową, przygotuj dodatki. Ogórka pokrój w długie paski, usuń galaretowatą część. Buraka pokrój w słupki. Przygotuj miseczkę z wodą.
Na macie ułóż pierwszy wodorost nori. Pokryj ryżem połowę arkusza i dokładnie uklep. Na środku zrób nieznaczne wgłębienie. Posmaruj cienką warstwą wasabi i ułóż ciasno dodatki. Arkusz przesuń by rozpoczynał się wraz z krawędzią maty. Zroluj ciasno zaginając bambus. Na czubek palca nałóż odrobinę ryżu i rozsmaruj klej przy krawędzi powstałego ‚prawie rulonu’ (spójrz na zdjęcie). Zwiń jeszcze kawałek, tak by końcówka wodorostu skleiła się z pozostałym arkuszem. Wolną, suchą część pozostałego wodorostu, odetnij nożyczkami.
Rulony sushi krój delikatnie, ale zdecydowanie, za pomocą ostrego noża.
Podawaj świeże z miseczką sosu sojowego.
Gotowe!