Ciasto:
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Cukinię (nie obierać!) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a nadmiar soku wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Czekoladę posiekać.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, kakao oraz gałką muszkatołową.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą pianę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać.
Dodać startą cukinię, wsypać płatki migdałowe, posiekaną czekoladę, wymieszać (najlepiej łyżką, tylko do połączenia się składników!).
Na koniec przesiać mieszankę z mąki i całość ponownie dokładnie wymieszać- również tylko do połączenia się składników!
Przelać na blaszkę (moja ma wymiary 20x27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 25 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Polewa:
Obydwie czekolady posiekać, przełożyć do rondelka i wlać mleko.
Podgrzać, mieszając, aż do jej roztopienia.
Polać na ostudzone ciasto.
Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Ciasto czekoladowe z cukinią! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.