Wykonanie:
Biszkopt ciemny:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier , następnie żółtka,
- na koniec do masy jajecznej dodajemy wymieszane ze sobą pozostałe składniki( mąki ,kakao i proszek do pieczenia) całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (38x22cm) wyłożonej papierem dopieczenia
- pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175°C
- ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części
Biszkopt jasny:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier , następnie żółtka,
- na koniec do masy jajecznej dodajemy wymieszane ze sobą pozostałe składniki( mąki i proszek do pieczenia) całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (38x22cm) wyłożonej papierem dopieczenia
- pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175°C
- ostudzony biszkopt kroimy w kostkę ( wielkość orzecha włoskiego)
Krem śmietanowy:
- krem robimy dwa razy
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody,
- następnie śmietanę 0,5l ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem i łączymy ją z wystudzoną żelatyną, całość dokładnie mieszamy i od razu przekładamy na ciemny biszkopt
- drugą część kremu przygotowujemy tak samo
Poncz:
- kawę rozpuszczamy w szklance gorące wody
- napar kawowy przelewamy do garnka, dodajemy połamane czekolady oraz cukier, podgrzewamy , kiedy czekolady i cukier się rozpuszczą ściągamy z gazu , gotowy poncz studzimy, do zimnego dodajemy wódkę, mieszamy.
Wykonanie kolejność:
- na ciemny biszkopt wykładamy połowę kremu śmietanowego
- układamy na nim gęsto ( jeden obok drugiego) kwadraciki jasnego biszkoptu, które dokładnie ale stopniowo polewamy naszym ponczem( biszkopt wchłonie cały płyn)
- naponczowane kwadraciki biszkoptowe przykrywamy drugą porcją kremu który przygotowujemy tak samo jak pierwszy, następnie przykrywamy drugą częścią ciemnego biszkoptu
- wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą, schładzamy w lodówce i gotowe.