Biszkopt:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nastawić na 160 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.
Nadal ubijając, dodawać po kolei żółtka.
Dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać, tak by składniki dobrze się połączyły.
Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno).
Piec około 40 minut, do suchego patyczka.
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z około 60 cm upuścić je na podłogę (w formie i najlepiej podłożyć coś miękkiego, np. koc, ręcznik).
Ponownie odstawić do uchylonego piekarnika.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty (lub 3 cienkie).
Krem:
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Kremówkę ubić z cukrem na sztywno i po łyżce dodać mascarpone, ubijając po każdym dodaniu.
Na koniec wlać adwokat oraz dodać skórkę z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.
Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Tort czekoladowy z adwokatem pachnący pomarańczą! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.