Wykonanie:
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mikser wyłączamy. Mąki przesiewamy do miski i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem wyjmujemy i zrzucamy z około 1 m wysokości na ziemię. Ostawiamy do wystygnięcia z piekarniku.
Budyń gotujemy z cukrem. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.
Biszkopt kroimy na 2 części. Lekko nasączamy go ponczem np. słabą ostudzoną herbatą lub woda z cytryną. Na biszkopt równo wykładamy kajmak wymieszany z ryżem. Następnie wykładamy 2/3 masy budyniowej i przykrywamy drugim biszkoptem (można również nasączyć wg. uznania). Wierzch smarujemy pozostałą masą budyniową i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Smacznego :)
- Przepisy
0 komentarzy
Ciasto Biały Lion- biszkopt z masą budyniową, kajmakiem, ryżem preparowanym! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.