Wykonanie:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia.
Pierwsze 10 minut gotować na średnim ogniu bez przykrycia (szumowiny ściągnąć), następnie garnek zakryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości fasoli- około 1 godziny.
Pod koniec gotowania posolić wodę (nie wcześniej, inaczej fasola będzie się dłużej gotowała!).
W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę.
Całość podsmażyć.
Kiedy kiełbaska będzie rumiana, wlać passatę pomidorową, wrzucić listek laurowy, ziele i całość smażyć do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Pod koniec gotowania, jakieś 2-3 minuty, dodać odcedzoną fasolę, doprawić suszonym majerankiem oraz wędzoną papryką.
Na koniec doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Smacznego! :)