Przepis:
W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Następnie przechodzimy do masy jabłkowej.
Obrane i wydrążone jabłka kroimy w kostkę (nie musi być równa) i umieszczamy w garnku razem z wodą i cynamonem. Całość prażymy przez 15 minut. Po tym czasie jabłka odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy je palcami aż powstaną grudki.
Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowany spód ciasta dokładnie przyklepujemy do formy i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 10 minut.
Po upływie tego czasu wyciągamy formę z piekarnika, przekładamy masę jabłkową i na wierzch nakładamy kruszonkę. Całe ciasto na koniec posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy przed podaniem. Wierzch jabłecznika można polać lukrem.
- Przepisy
0 komentarzy
Jabłecznik na kruchym cieście! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.