Składniki na tartę (na 6 porcji):
- jedna rolka ciasta francuskiego light (ja używam z firmy Henglein)
- 250g sera mozzarella light (polecam Mlekovita lub Zott)
- 250g sera camembert (polecam President Light 12% lub Turek Figura 28%)
- 4 duże pomidory lub ok. 20 koktajlowych
- suszone oregano
- rukola
- kilka plastrów szynki drobiowej
- garść czarnych oliwek
- oliwa extra virgine
- świeżo mielony czarny pieprz
Składniki na pesto pomidorowe:
- 150 g odsączonych suszonych pomidorów
- 4 łyżki zalewy ze słoika z suszonymi pomidorami
- 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 pomidor - sam miąższ bez pestek i skórki
- garść świeżych listków bazylii
- 4 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz