Wykonanie:
Do miksera dodajemy pokrojone masło, ser i sól. Miksujemy do połączenia składników. Wykładamy do miski, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto. Powinno powstać miękkie i gładkie ciasto. Formujemy w kulkę, owijamy w folie spożywczą. Schładzamy w lodówce ok. 4 godzin lub całą noc.
W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie. Uprzednio zamoczone śliwki, odsączamy z likieru. Miksujemy na wysokich obrotach na puree. Dodajemy mielone migdały, cukier. Następnie dodajemy sok cytrynowy, miksujemy do powstania jednolitej masy. Nadzienie wykładamy do miseczki.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy koło o średnicy. 30-35 cm. Ciasto kroimy na 16 równych trójkątów. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietanką. Następnie wykładamy połowe nadzienia, pozostawiając rant. Posypujemy ciasto połową mielonych migdałów. Następnie każdy trojkąt rolujemy od szerszej krawędzi do czubka. Gotowe rogaliki wykładamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrowy- cynamonową posypką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy ok.20-25 min. do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Smacznego :)