Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (posmarowana tłuszczem i obsypaną kaszą manną) i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Z drugim płatem ciasta postępujemy w ten sam sposób.
2. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy do momentu, aż masa zacznie robić się gęsta. Po tym czasie wylewamy ją na trzeci płat surowego ciasta. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut.
3. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie przez chwilę podsmażamy i dodajemy cukier, kwasek oraz galaretkę i kisiel w proszku. Po dokładnym połączeniu składników, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.
4. Na jeden płat ciasta wykładamy połowę masy jabłkowej. Przykrywamy ją drugim płatem i rozprowadzamy resztę masy. Na wierzch kładziemy płat ciasta z masą orzechową.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO :)