Opis wykonania:
Ciasto:
Przesiewamy mąkę do miski, drożdże rozrabiamy w 1/4 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki. Wlewamy do mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.
Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Masło roztapiamy w pozostałym ciepłym mleku, wlewamy do miski i dodajemy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny, jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną i mleko i dokładnie wszystko połaczyć.
Jabłka obrać i pokroić na cieńsze półksiężyce.
Ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę 39x26 cm. Wykładamy ser i na wierzch układamy jabłka. Ciasto odstawiamy na 15 minut by ponownie wyrosło.
Pieczemy w 200 C około 30 -40 minut.
Jeszcze ciepły placek smarujemy przetartą przez sitko konfiturą. Posypujemy wierzch rodzynkami.
Smacznego! :)