Składniki na spód orzechowy:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki mielonych migdałów
- 3 łyżeczki kokosowego oleju
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka syropu z agawy
Wszystkie składniki zmiksować w food procesorze. Kwadratową foremkę o wymiarach 18x18 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód foremki wsypać masę. Wyrównać (grzbietem łyżki). Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Składniki na warstwę karmelową:
- 1 1/2 szklanka daktyli
- 1/2 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanka oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki soli
Daktyle zalać letnią wodą na ok. 20 min. Do food procesora dodać odsączone daktyle, mleko kokosowe. Zmiksować. Dodać olej kokosowy i sól. Zmiksować do gładkiej aksamitnej konsystencji. Masę przełożyć na warstwę orzechową. Wyrównać za pomącą szpatułki. Schłodzić w lodówce na ok. 30-40 min.
Składniki na warstwę czekoladową:
- 2 łyżeczki kakao
- 4 lyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli