Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki ciasta wyrobić w misie miksera, zapakować w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Z jednej rozwałkować spód do tarty, wylepić i nakłuć widelcem, następnie umieścić tartę w lodówce by się schłodziła. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu w miarę możliwości cienko. Wykrawać paski węższe i szersze, z niektórych upleść warkocz lub warkocze jeśli wolicie mieć ich więcej na kratce, inne pozostawić płaskie. Przekładać kratkę na papierze do wypieków by dobrze przenosiła się po schłodzeniu na szarlotkę.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka pokrój na drobniejsze nierówne kostki, upraż je na maśle, następnie dodaj miód i na małym ogniu wysmaż aż zmiękną ale nadal będą w miarę jędrne. Przyprawy korzenne umieść w moździerzu i utrzyj na proszek, dodaj do jabłek. Na końcu smażenia dodaj mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Chłodne jabłka przełóż do tarty, rozłóż na całej powierzchni i ładnie wygładź wierzch. Połóż wylepioną kratkę i delikatnie dociśnij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180' na 30 minut lub do czasu aż wierzch kratki będzie rumiany. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia, oprósz cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!