Wykonanie:
Z mąki pszennej i ziemniaczanej, masła, jajka, cukru pudru, skórki z cytryny zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedna duża, druga mniejsza i 3 bardzo mała. Do największej części kakao dodajemy kakao,a do średniej zielony barwnik spożywczy.
Z najmniejszej części ciasta formujemy niewielki wałeczek. Zielone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Na zielonym cieście układamy wałeczek z ciasta i zlepiamy brzegi zielonego ciasta. (Można odstawić do lodówki aby wałek lekko stwardniał). Kakaowe ciasto rozwałkowujemy również na prostokąt, na środku kładziemy wałek z ciasta zielonego i zlepiamy brzegi lekko rolując ciasto. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 h, aby lekko stwardniało.
Schłodzony wałek z ciasta kroimy ostrym nożem na plasterki o szerokości 1 cm, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zmienia się w zależności od grubości ciasteczek).
Upieczone ciasteczka studzimy. Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą miodu i posypujemy makiem, imitującym ziarenka w kiwi.
Smacznego :)
- Przepisy
0 komentarzy
Owoc Kiwi – ciasteczka dla dzieci [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.