Wykonanie:
Jajka wbijamy do misy miksera. Ubijamy je robotem na puch dodając partiami cukier, aż powstanie puszysta masa. Mąkę przesiewamy do drugiej misy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy jajecznej dodajemy łyżka po łyżce mąkę, wlewamy olej, oranżadę/napój i delikatnie łączymy całość łyżką lub szpatułką. Gdy składniki połączą się ze sobą ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i delikatnie mieszamy. Na środek dna tortownicy o śr. 26 cm wlewamy na przemian po 2 pełne łyżki ciasta ciemnego i jasnego, aż do wyczerpania. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewa czekoladową.
Smacznego:)