Sposób przygotowania:
Babeczki:
Nastaw piekarnik na 170ºC. Jeśli będziesz piekła babeczki w silikonowych foremkach to spryskaj je lekko jakimś olejem np. kokosowym. A jeśli masz foremki metalowe to wyłóż je papierowymi wkładami.
W małej misce wymieszaj dokładnie kakao i gorącą wodę, aż uzyskasz gładką konsystencję.
W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
W garnuszku na średnim ogniu, zacznij podgrzewać masło i cukier. Masło musi się rozpuścić. Przelej masło z cukrem do misy od miksera. Ubijaj kilka minut, aż trochę ostygnie i zacznij dodawać jajka- pojedynczo. Dodaj masę kakaową. Zmniejsz obroty na najniższe i w małych porcjach dodawaj mąkę i śmietanę na przemiennie. Miksuj tylko do połączenia się składników, nie za długo.
Foremki napełniaj do 3/4 wysokości. Piecz około 18 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka. Ostudź i lekko wydrąż środki babeczek. To będzie miejsce na czekoladowy krem.
Masa czekoladowa:
Śmietankę kremówkę zagotuj i wlej do miski. Szybko dodaj połamaną czekoladę i dobrze wymieszaj, aż czekolada się rozpuści i ładnie połączy się ze śmietaną. Dodaj masło i znów wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw do lodówki, żeby masa stężała. Gdy masa już się dobrze schłodzi i stężeje, to oznaka, że jest gotowa, aby nadziać i posmarować babeczki.
Nadziewamy babeczki i posypujemy tartą czekoladą.
Babeczki:
Nastaw piekarnik na 170ºC. Jeśli będziesz piekła babeczki w silikonowych foremkach to spryskaj je lekko jakimś olejem np. kokosowym. A jeśli masz foremki metalowe to wyłóż je papierowymi wkładami.
W małej misce wymieszaj dokładnie kakao i gorącą wodę, aż uzyskasz gładką konsystencję.
W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
W garnuszku na średnim ogniu, zacznij podgrzewać masło i cukier. Masło musi się rozpuścić. Przelej masło z cukrem do misy od miksera. Ubijaj kilka minut, aż trochę ostygnie i zacznij dodawać jajka- pojedynczo. Dodaj masę kakaową. Zmniejsz obroty na najniższe i w małych porcjach dodawaj mąkę i śmietanę na przemiennie. Miksuj tylko do połączenia się składników, nie za długo.
Foremki napełniaj do 3/4 wysokości. Piecz około 18 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka. Ostudź i lekko wydrąż środki babeczek. To będzie miejsce na czekoladowy krem.
Masa czekoladowa:
Śmietankę kremówkę zagotuj i wlej do miski. Szybko dodaj połamaną czekoladę i dobrze wymieszaj, aż czekolada się rozpuści i ładnie połączy się ze śmietaną. Dodaj masło i znów wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw do lodówki, żeby masa stężała. Gdy masa już się dobrze schłodzi i stężeje, to oznaka, że jest gotowa, aby nadziać i posmarować babeczki.
Nadziewamy babeczki i posypujemy tartą czekoladą.