Kokosowy biszkopt:
Piekarnik nagrzać na 160 stopni.
Wiórki kokosowe zmielić na mąkę i połączyć z mąką ziemniaczaną.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę.
Z żółtek i cukru utrzeć jasną masę, dodać mąkę kokosową i wymieszać.
Białka delikatnie połączyć z masą jajeczno-kokosową i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
Piec 20 minut.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Krem kokosowy:
Mleczko kokosowe włożyć do lodówki, kiedy będzie schłodzone, otworzyć, wylać wodę (2 łyżki odłożyć do nasączenia biszkoptu), a śmietankę przełożyć do miski i ubić na sztywno.
Dodać 3 czubate łyżki mascarpone, cukier oraz wiórki kokosowe i całość ponownie zmiksować.
Składanie:
Kokosowy biszkopt nasączyć wodą kokosową wraz z likierem, nałożyć warstwę kremu kokosowego, ozdobić świeżymi truskawkami.
Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Ciasto kokosowo - truskawkowe (bez glutenu) [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.