Mąkę przesypać do miski, zrobić zagłębienie, w którym należy przygotować rozczyn z drożdży, 150 ciepłego mleka oraz cukru (wymieszać pokruszone drożdże z cukrem oraz mlekiem), zakryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie pozostałą część mleka podgrzać z dodatkiem masła, aż do jego rozpuszczenia, a następnie wlać do mieszanki mącznej z rozczynem, wbić 2 jajka (3cie zostawić do posmarowania rogali), dodać szczyptę soli i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto (najlepiej hakiem).
Ciasto ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości, czyli około 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z czego każdą rozwałkować (na lekko podsypanym mąką blacie) na kształt okręgu o średnicy około 25 cm, a następnie przekroić na 4 części.
Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od najszerszego boku, a następnie delikatnie wygiąć, by uzyskać kształt rogala.
Przygotowane rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i odstawić na czas nagrzania się piekarnika na 190 stopni.
Piec 20-25 minut.
Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Maślane rogale śniadaniowe - cudownie pachną [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.