Przygotowanie ciasta
Miód, cukier, masło roztapiamy w rondelku lub garnku z grubym dnem. Mieszając roztapiamy składniki. Zagotowujemy i wyłączamy. Masa powinna mieć jednolitą konsystencje. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystygnietej masy dodajemy mąki, lekko rozbełtane jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy korzenne. Wyrabiamy do powstania jednolitej masy pozbawionej grudek. Ciasto ma gęstą dość lepką konsystencje. Przekładamy ciasto do naczynia lub szklanej miski. Szczelnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w chłodnym miejscu na 5 tygodni. Za tydzień przed świetami pieczemy piernik.
Pieczenie ciasta
Dzielimy ciasto na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą cześć ciasta, najlepiej na arkuszu papieru bez podsypywania mąki. Starannie rozwałkowujemy ok.0,5 cm. grubości. Pod czas pieczenia znacznie urośnie. Przenosimy rozwałkowane ciasto na blachę o wymiarach 40x25. Pieczemy w temp. 170C od 16-20 min. Wyjmujemy i przekładamy na kratkę do wystudzenia. Lekko podgrzewamy okolo 3-4 słoików powideł śliwkowych. Przekładamy ciasto piernikowe powidłami. Zawijamy piernik w arkuszu papierowym, a następnie przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do skruszenia na tydzień. Następnie polewamy piernik czekoladą lub lukrem.
Smacznego.