~Składniki na śliwową glazurę~
- 800 gr śliwek
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Śliwki umyć, wypestkować. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Śliwki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min. Upieczone śliwki zmiksować, przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie żelatynę lekko podgrzać do rozpuszczenia ( nie zagotowywać). Do pure e śliwkowego dodać miód, sok z cytryny i wystudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać składniki. Wyłożyć na masę bakaliową. Pozostawić w lodowce do całkowitego stężenia. Po całkowitym zastygnięciu wyjąc z foremki, pokroić w niewielkie kwadraciki.
Smacznego!