~Składniki na krem~
- 2 szkl mleka
- 1 szkl cukru trzcinowego drobnego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 gr masła miękkiego
Wszystkie składniki prócz masła łączymy ze sobą, miksujemy za pomocą ręcznego blendera. Powinna powstać gładka masa, pozbawiona grudek. Wylewamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy ciagle mieszając. Pilnując aby nie przypalić budyniu. Studzimy. Dodajemy do budyniu miękkie masło, nadając mu aksamitności.
Warstwę ciasta miodowego wykładamy na parterze lub podłużnym talerzu. Na każdą cześć kolejnego ciasta wykładamy ok. 2 łyżek budyniu i równomiernie go rozprowadzamy. Lekko dociskamy dłońmi ciasto. Powtarzając tą czynność do końca. Wykładamy ostatnie ciasto, smarujemy górę i boki budyniem. Obsypujemy okruszkami gore i boki miodownika. Przechowujemy ciasto w chłodnym miejscu, nie stawiając go do lodówki, ponieważ tam będzie miękko znacznie dłużej. Kroimy w nie wielkie kwadraciki.
Smacznego.