~Kokosowe ciastka~
- 45 gr wiórków kokosowych
- 10 gr mąki kukurydzianej ( mazeiny)
- 2 białka
- 30 gr cukru pudru
- 10 gr cukru drobnego
Mąkę i cukier puder przesiać przez drobne sitko. Wmieszać wiórki kokosowe. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Delikatnie, za pomocą szpatułki, wmieszać suche składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160C. Masę wyłożyć na blachę, wyrównać nadając kształt prostokąta. Piec ok. 25-30 min. do złocistości. Upieczone ciasto przełożyć na kratkę i wystudzić. Ściągnąć papier. Pokroić na drobne ciastka.
~Mus ananasowy~
- 250 gr miąższu z ananasa
Ananas oczyścić, pokroić na kawałki. Włożyć do food procesora i zmiksować na pure. Wyłożyć na sito, usuwając nadmiar soku. Pure powinno mieć gęstą konsystencje.
~Panna Cotta~
100 gr. naturalnego jogurtu greckiego
100 gr. mleka kokosowego
50 gr. śmietanki kremówki 30%
35-40 gr. cukru trzcinowego
1 łyżka likieru kokosowego
5 gr. żelatyny
Żelatynę zalać wodą do napęcznienia lub według wskazówek na opakowaniu. Mleko kokosowe i śmietankę podgrzać, dodać cukier. Rozpuścić żelatynę. Nie zagotowywać! Wystudzić ok. 15 min. Powoli łyżka po łyżce wprowadzać masę mleczną do jogurtu naturalnego ( który powinien mieć temperaturę letnią ). Krem kokosowy schłodzić na krótko w lodówce, aby nie był za rzadki na ok. 30 min.
Do pucharków wyłożyc pokruszone ciastka kokosowe, na nie warstwę pure z ananasa. Następnie na wierzch wyłożyć stężały krem panna cotta. Wstawić do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. Wierzch udekorować kawałkami ananasa i listkiem mięty.
Smacznego.