Warzywa umyć i oczyścić. Pokroić bardzo drobno, nie grubiej niż 5 mm - dzięki temu warzywa przygotują się szybciej, nie tracąc swoich walorów smakowych. Przy składaniu lazanii tak drobno pokrojonymi warzywami, będzie ona bardziej stabilna i nie będzie się rozpadać podczas krojenia.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebule i smażyć ok. 3-5 min. Dodać paprykę i mieszając obsmażyć ok. 3 min. Na koniec dodać cukinie i smażyć jeszcze ok. 5 min. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Prostokątną lub kwadratową foremkę, najlepiej ceramiczną o wymiarach 16x8. nasmarować od spodu sosem pomidorowym (cienką warstwą). Przykryć dno foremki pierwszą warstwą płatów makaronowych (suche).
Istnieją sprawdzone metody przy składaniu lazanii: każdy płat makaronowy powinien być całkowicie pokryty nadzieniem. Jeżeli foremka jest za mała lub za duża na umieszczenie płatów makaronu, zawsze możemy je połamać uzyskując odpowiedni kształt, aby pokryć całą powierzchnie foremki. Żeby lazania była bardziej stabilna i nie rozpadała się pod czas krojenia, płaty makaronu najlepiej układać na kolejnych warstwach w różny sposób. Przykładowo jeżeli na pierwszej warstwie płaty makaronu leżą wzdłuż, to następną warstwę wykładamy poprzek.
Na płat makaronowy wyłożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, na niego nadzienie warzywne następnie pokryć warstwę tartym serem. Następnie wyłożyć płat makaronowy i w tej samej kolejności do wyczerpania składników. Ostatni płat makaronowy obsypujemy serem, wykładając nie za dużą ilość, tak aby kawałeczki warzyw były miejscami widoczne. Piec w temp. 180C około 50-60 min. Upieczonej lazanii dać odpocząć ok. 10 min. tak żeby ser dobrze usztywnił składniki. Pokroić na porcje i podawać do stołu, dekorując listkami bazylii.
Smacznego.