~Sposób przygotowania musu rabarbarowego~
Pokrojony rabarbar wyłożyć do garnka, dodać cukier, miód, skórkę i sok z pomarańczy. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości ok. 20-25 min. Masę wyłożyć na drobne sitko. Następnie masę zmiksować na gładko - mus powinien mieć gładką i gęstą konsystencje. Wstawić do lodówki na ok. 20 min.
~Sposób przygotowania ciasta~
Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać esencje waniliową miksując ok. 8-10 min. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku.
Wszystkie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Dodawać do ciasta po jednej łyżce ciągle miksując. Na koniec dodać kwaśną śmietanę. Blaszkę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć pierwszą cześć ciasta, wyrównać. Następnie na nią wyłożyć mus rabarbarowy. Dokładnie wyrównać za pomocą łyżki lub szpatułki. Drugą połową ciasta przykryć musem rabarbarowy i wygładzić za pomocą szpatułki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec ok. 50-60 min. Po 30 min. ciasto można przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto zostawić na blaszce do wystygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
Smacznego.