Do rondelka włożyć pokrojone nektarynki, dodać syrop z agawy. Zagotować. Zmniejszyć ogień, po 2 min. nektarynki obrócić na drugą stronę. Owoce powinny puścić soki. Gotować jeszcze ok. 2 min. Wyłączyć i odstawić do przestygnięcia.
Zmielony twaróg wymieszać z mlekiem. Jajko rozdzielić na źółtka i białka. Do masy twarogowej dodać żółtka, dokładnie wymieszać składniki.
Do suchej miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do masy twarogowej wmieszać suche składniki. Za pomocą miksera zmiksować składniki pozbawiając masę grudek.
Banany rozgnieść za pomocą widelca, dodać sok i skórkę z cytryny. Pure z bananów dodać do ciasta. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Piane z białek dodawać partiami do ciasta, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki sylikonowej. Rozgrzać patelnie, jeżeli to niezbędne dodać trochę oleju roślinnego. Za pomocą łyżki wykładać ciasto, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron ok. 2 min. z każdej strony. Podczas smażenia można przykryć pokrywką, żeby placuszki dobrze się upiekły z jednej strony, następnie bez pokrywki smażyć do zrumienienia. Podawać na ciepło ze skarmelizowanymi nektarynkami.
Smacznego.