Quinoe przepłukać i ugotować w osolonej wodzie. Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć ziarnka i błonki. Włożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem i przykryć pokrywką zostawiając na 30 min.
Na patelnie wlać oliwę, podsmażyć pokrojoną szalotkę około 3 min. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażyć mieszając do lekkiego zbrązowienia ok. 5 min. Wyłączyć palnik, dodać umyty i wysuszony szpinak. Quinoe połączyć z pieczarkami, dodać 1 łyżkę oliwy. Przyprawić solą i pieprzem dokładnie łącząc składniki. Sparzoną paprykę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Papryki napełnić nadzieniem, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i podpiec około 20 min. Zdjąć folie i podpiekać jeszcze 5 min. Nadziewaną paprykę wyłożyć na talerz, dodać pokrojony ser kozi i udekorować listkami bazylii.
Smacznego.