Cukinie obrać (można zostawić skórkę), pokroić na cienkie, w miarę równe plasterki. Ułożyć je jeden na drugim, pokroić w julienne, czyli długie cienkie paski tej samej długości, przypominające spaghetti. Na patelnie wlać oliwę. Dodać spaghetti z cukinii i podsmażyć delikatnie potrząsając patelnią ok. 2-3 min. Wyłożyć na talerz.
Szparagi obrać i odkroić zdrewniałe końcówki. Włożyć do gotującej się wody. Gotować ok. 4 min.
Następnie podgotowane szparagi włożyć do dużej miski z lodowatą wodą zostawiając na ok. 2 min. Ostrożnie wyjąc i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać patelnie, dodać szparagi i podsmażyć ok. 4 min. przewracając na drugą stronę. Szparagi przekroić na niewielkie kawałki, dodać do cukinii. Usunąć pestki z oliwek i przekroić na pół. Sałatkę skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Wymieszać starając się nie połamać spaghetti z cukinii. Dodać fetę i listki kolendry.
Smacznego.