Do misy miksera dodać cukier, jajko i żółtka. Ubić do puszystości - masa powinna podwoić objętość. Do masy jajecznej dodać syrop klonowy, wciąż miksując ekstrakt waniliowy i migdałowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Nie wielkimi partiami dodawać mąkę do masy jajecznej, na koniec wlać cienką strużką roztopione masło. Do ciasta wsypać bakalie i dokładnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce oprószyć mąką, ciasto podzielić na dwie części (będzie klejące ). Uformować podłużne wałeczki. Piekarnik rozgrzać do 150C i piec ok. 25 min. Po tym czasie wyjąc i ostudzić ok. 15 min. Ostrym nożem, najlepiej z piłką pokroić lekko na ukos ciasteczka o grubości ok. 1-1,5 cm. Ponownie rozłożyć na blaszce układając je blisko siebie. Piec ok. 20 min. w połowie pieczenia przewracając ciastka na drugą stronę. Po upieczeniu Cantuccini powinny mieć złocisty kolor. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku kilka tygodni.
Smacznego.