~Składniki~
- 120 gr mąki pszennej
- 60 gr mąki ryżowej
- 60 gr mąki owsianej
- 500 ml mleka
- 120 ml gorącej wody
- 2 jajka
- 30-40 gr cukru kokosowego lub trzcinowego
- 40 gr roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, sodę oczyszczoną i cukier. Dodać jajka, wymieszać. Następnie dodać mleko i wodę energicznie mieszając za pomocą rózgi. Na koniec dodać roztopione masło. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na parę godzin.
Mocno rozgrzać patelnie, wlać porcje ciasta. Smażyć z obu stron. Naleśniki wykładać do garnka z grubym dnem, przykrywając pokrywką i trzymając w cieple podczas smażenia.