Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do niej posiekane 2/3 orzechów brazylijskich (1/3 orzechów pozostawić do dekoracji) oraz rodzynki. Wymieszać.
3. Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy oraz wycisnąć z niej sok. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
4. Olej miksować z cukrem w robocie co najmniej 5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku czekając za każdym razem aż wszystko dobrze się połączy.
5. Wyłączyć robot. Dodać przygotowaną marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę. Ponownie włączyć robot i dosłownie kilkoma ruchami mieszadła wymieszać wszystkie składniki. (ciasta nie należy mieszać zbyt długo!)
6. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 – 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
7. Ciasto wystudzić i polać lukrem i czekoladą oraz udekorować posiekanymi orzechami brazylijskimi.
UWAGA:
- orzechy brazylijskie można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami dyni czy słonecznikiem
- marchew można zastąpić startym jabłkiem
- mąkę pszenną pełnoziarnistą możemy zastąpić mąką orkiszową
- cukier trzcinowy można zastąpić ksylitolem – wtedy należy użyć mniejszej ilości
- jajka można zastąpić mielonym siemieniem lnianym w proporcji: 1 jajko = 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 2 łyżkami wody
- rodzynki można zastąpić żurawiną