Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
Przygotowanie :
Obrane gruszki pokroić w plastry i włożyć do garnka z roztopionym masłem i miodem, wsypać kardamon i cynamon, pogotować chwilę ostrożnie, osączyć na sicie i wystudzić
Mąkę wymieszać z proszkiem, kardamonem i cynamonem
Piekarnik nagrzać do 180 *C
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli olej i delikatnie miksować
Dodawać na przemian mąkę i jogurt, zaczynając od jogurtu, a kończąc na mące- nie miksujemy szybko i tylko do połączenia składników, na koniec wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy
Przestudzone gruszki układamy na dnie foremki natłuszczonej, a potem wylewamy ciasto
Piec przez około 50 min, pozostawiamy na 10 min. w foremce, a dopiero potem ostrożnie wyjmujemy i mamy odwrócone ciasto imbirowe z gruszką
Ja upiekłam jeszcze ciasto bez gruszki na spodzie, a po wystudzeniu przekroiłam na 3 części i posmarowałam blaty powidłami śliwkowymi.
Wierzch udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną mleka (na łaźni wodnej
Przygotowanie :
Obrane gruszki pokroić w plastry i włożyć do garnka z roztopionym masłem i miodem, wsypać kardamon i cynamon, pogotować chwilę ostrożnie, osączyć na sicie i wystudzić
Mąkę wymieszać z proszkiem, kardamonem i cynamonem
Piekarnik nagrzać do 180 *C
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli olej i delikatnie miksować
Dodawać na przemian mąkę i jogurt, zaczynając od jogurtu, a kończąc na mące- nie miksujemy szybko i tylko do połączenia składników, na koniec wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy
Przestudzone gruszki układamy na dnie foremki natłuszczonej, a potem wylewamy ciasto
Piec przez około 50 min, pozostawiamy na 10 min. w foremce, a dopiero potem ostrożnie wyjmujemy i mamy odwrócone ciasto imbirowe z gruszką
Ja upiekłam jeszcze ciasto bez gruszki na spodzie, a po wystudzeniu przekroiłam na 3 części i posmarowałam blaty powidłami śliwkowymi.
Wierzch udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną mleka (na łaźni wodnej