Przepis:
Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i ścieramy na grubych oczkach, łodyżki i iście drobno kroimy. Do wody wrzucamy przekrojony ząbek czosnku, pokrojoną botwinkę i gotujemy do miękkości (10 minut), pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie odlewamy 3/4 wody i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (ok. 1 łyżka) i odstawiamy botwinkę do ostygnięcia. W tym czasie myjemy i obieramy ogórki, które ścieramy razem z rzodkiewkami na grubych oczkach. Do warzyw dodajemy posiekany koperek. Do ostudzonej botwinki dodajemy kefir, jogurt i warzywa - całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy chłodnik z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo.
- Przepisy
0 komentarzy
Chłodnik z botwniki - hipnotyzujący KOLOR [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.