Przygotowanie :
Obrane gruszki gotujemy na miękko, ( można ewentualnie dodać jedną pigwę do smaku)
Do musu dodajemy 8 łyżek rozgrzanego miodu ( odszumowanego) oraz 100 g mieszanki ziołowej
Mieszamy dokładnie i gotujemy chwilę
Przekładamy do idealnie czystych słoiczków, najlepsze będą nie używane takie zakupione nowe w sklepie , powinny tez być nie używane nowe dekielki.
Miód przechowujemy w lodówce i zażywamy przez co najmniej 4 tygodnie, w zależności od wieku i wagi ciała, kuracja nie może trwać dłużej niż 3 miesiące:
rano 1 "czubek noża "do 1 łyżeczki od herbaty przed śniadaniem
w południe 2 "czubki noża "do 2 łyżeczek po jedzeniu
wieczorem 3 "czubki noża "do 3 łyżeczek przed snem
Hildegarda określa ten środek jako cenniejszy od złota, ponieważ uwalnia jelita od pleśni, grzybów, bakterii chorobotwórczych i substancji trujących, które mogą być przyczyną wielu chorób i dolegliwości.
Sama Hildegarda w książce "Domowa apteka św. Hildegardy" /przepisy zebrał Gottfried Hertzka /pisze : " są to smaczne powidełka, więcej warte od złota i bardziej pożyteczne niż najczystsze złoto, ponieważ przepędzają migrenę i zmniejszają ilość śluzu, którą powodują surowe gruszki w piersi człowieka, i wszystkie złe soki w człowieku przepędzają i oczyszczają człowieka, jak czyści się garnek z pleśni".
Kto chce więcej wiadomości na temat poprawiania stanu swojego zdrowia tego odsyłam do wspomnianej pozycji :)
Mój miód zrobiłam według wskazówek jakie znalazłam w Przyprawie do miodu gruszkowo-ziołowego.
Obrane gruszki gotujemy na miękko, ( można ewentualnie dodać jedną pigwę do smaku)
Do musu dodajemy 8 łyżek rozgrzanego miodu ( odszumowanego) oraz 100 g mieszanki ziołowej
Mieszamy dokładnie i gotujemy chwilę
Przekładamy do idealnie czystych słoiczków, najlepsze będą nie używane takie zakupione nowe w sklepie , powinny tez być nie używane nowe dekielki.
Miód przechowujemy w lodówce i zażywamy przez co najmniej 4 tygodnie, w zależności od wieku i wagi ciała, kuracja nie może trwać dłużej niż 3 miesiące:
rano 1 "czubek noża "do 1 łyżeczki od herbaty przed śniadaniem
w południe 2 "czubki noża "do 2 łyżeczek po jedzeniu
wieczorem 3 "czubki noża "do 3 łyżeczek przed snem
Hildegarda określa ten środek jako cenniejszy od złota, ponieważ uwalnia jelita od pleśni, grzybów, bakterii chorobotwórczych i substancji trujących, które mogą być przyczyną wielu chorób i dolegliwości.
Sama Hildegarda w książce "Domowa apteka św. Hildegardy" /przepisy zebrał Gottfried Hertzka /pisze : " są to smaczne powidełka, więcej warte od złota i bardziej pożyteczne niż najczystsze złoto, ponieważ przepędzają migrenę i zmniejszają ilość śluzu, którą powodują surowe gruszki w piersi człowieka, i wszystkie złe soki w człowieku przepędzają i oczyszczają człowieka, jak czyści się garnek z pleśni".
Kto chce więcej wiadomości na temat poprawiania stanu swojego zdrowia tego odsyłam do wspomnianej pozycji :)
Mój miód zrobiłam według wskazówek jakie znalazłam w Przyprawie do miodu gruszkowo-ziołowego.