Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajo, wanilię i znowu mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i wyrabiamy ręcznie. Z wyrobionego ciasta o gładkiej konsystencji formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Szujkę np. szklanej butelki maczamy w miseczce z wodą, potem w miseczce z kakao. Szyjkę butelki wciskamy z umiarem w kulki do 3/4 grubości ciasta. Szyjka butelki oprószona kakaem, powinna wystarczyć na wygniecenie 2 -3 ciastek.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C przez około 25 minut.
Smacznego
Masło rozpuszczamy i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajo, wanilię i znowu mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i wyrabiamy ręcznie. Z wyrobionego ciasta o gładkiej konsystencji formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Szujkę np. szklanej butelki maczamy w miseczce z wodą, potem w miseczce z kakao. Szyjkę butelki wciskamy z umiarem w kulki do 3/4 grubości ciasta. Szyjka butelki oprószona kakaem, powinna wystarczyć na wygniecenie 2 -3 ciastek.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C przez około 25 minut.
Smacznego