Wykonanie:
Do miski wrzucamy mąkę, mleko, cukier, drożdże (suszone wrzucamy bezpośrednio, świeże rozrabiamy w mleku tworząc zaczyn a następnie dopiero później dodajemy do ciasta), masło, dwa jajka. Wszystko razem wyrabiamy na elastyczne ciasto przez około 10 minut. Wyrobione ciasto wkładamy do miski. Misję przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość składamy je na pół i wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w formie ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 40 - 60 min aż wyrośnie (gdy pojawi się wyraźna kopułka).
Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy kruszonkę. Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
Na wierzch wyrośniętego ciasta wykładamy kawałki kruszonki. Ciasto drożdżowe pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp. 180°C. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
* Gdyby wierzch ciasta za bardzo się spiekł po upływie np. 20 minut, można przykryć je folią aluminiową.
- Przepisy
0 komentarzy
Ciasto drożdżowe z kruszonką - klasyczny, pyszny smak [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.