Wykonanie:
Zwykle kupuje orzeszki w paczce. Są one zazwyczaj już prażone, ale gdybyście robili masło orzechowe z fistaszków, po wyjęciu z łupin należy je przełożyć je na patelnię i chwilę prażyć, aż do momentu gdy lekko się zrumienią. Można je również rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10 minut w temperaturze 180°C, pamiętając o tym żeby od czasu do czasu je przemieszać. Orzechy pozostawiamy do ostygnięcia.
Uprażone orzechy przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Miksujemy całość aż do momentu, gdy wydzieli się olej i powstanie jednolita masa. Trwa to zwykle około 10 minut. Aby nie przegrać blendera można co pewien czas zatrzymać urządzenie, zrobić chwilę przerwy i ponownie zacząć miksować.
Gdy do wykonania masła orzechowego użyliśmy fistaszków, pod koniec miksowania można dodać szczyptę soli. Masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Z podanej porcji wychodzi słoik o pojemności ok. 350ml.
Smacznego :)
* Masło można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce.
** Gdyby po jakimś czasie oddzieliłby się olej z masła, całość należy dokładnie wymieszać.
- Przepisy
0 komentarzy
Domowe masło orzechowe - mega pyszność [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.