Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.
2. Pomidory pokroić w ćwiartki* i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub czystej blaszce. Dodać obrany czosnek, cebulę pokrojoną w talarki oraz pokrojone w paski suszone pomidory, gałązki tymianku, bazylię, oregano. Całość oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek i polać miodem. Piec około 30 minut.
3. Całą zawartość brytfanki przelać do rondla usuwając gałązki tymianku. Zmiksować. Zalać wszystko bulionem warzywnym- pilnując aby zupa miała właściwą konsystencję – jeżeli za gęsta należy dodać więcej bulionu bądź wody. Gotować 10 min na średnim ogniu. Dodać szczyptę cynamonu i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Zupę podawać z polskim pesto
* pomidory można wcześniej sparzyć i ściągnąć skórę, ja jednak nigdy tego nie robię – jeżeli chcemy aby była gładka można ją po prostu przelać przelać przez sito.
UWAGA: polecam do zupy dodać łyżkę mascarpone jeżeli ma za ostry smak