składniki na spód
25 sztuk ciasteczek maślanych pełnoziarnistych (1 duże opakowanie)
4 łyżki masła + 1 łyżeczka do posmarowania blachy
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C z funkcją grzania góra – dół. Formę o średnicy 22 cm (może byc również 23-25 cm wtedy tarta będzie niższa) wysmarować masłem.
2. Ciasteczka zmiksować wraz z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło i całość zagnieść.
3. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość około 2 cm. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
Składniki na krem limonkowy
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 żółtka
½ szklanki soku z limonki (2-3 sztuki)
skórka starta z 2 limonek