Mąkę przesiewamy z solą i zagniatamy z jajkami i oliwą. Stopniowo dodajemy letnią wodę. Jak ciasto będzie wyrobione to formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i dajemy mu odpocząć przez pół godziny. Po tym czasie ciasto kroimy na kawałki i przepuszczamy kilkukrotnie przez maszynkę do makaronu zaczynając od najgrubszego ustawienia kończąc na cieńszym. Teraz te rozwałkowane długie płachty ciasta możemy pokroić na płaty lasagne lub przepuścić przez przystawki krojące, w przypadku tej maszynki są to cienkie spaghetti lub nieco grubsze fettuccine. My zrobiliśmy te drugie.
Makaron po pokrojeniu przesypujemy mąką, aby się nie posklejał.
A jak nie macie maszynki to po prostu wałkujecie ciasto najcieniej jak się da, posypujecie mąką, rolujecie i kroicie rolkę na cienkie plasterki. Gotowe :)
Gotowy makaron gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku.
Smacznego!
- Przepisy
0 komentarzy
Jak zrobić domowy makaron? [NAJLEPSZY I SPRAWDZONY PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.