Przygotowanie :
Pomidory myję i kroje na ćwiartki, wrzucam do garnka o grubym dnie i gotuję często mieszając, pomidory mają się rozgotować
Jeszcze gorące przelewam stopniowo na sitko ( używam tzw.przecieraka ) i przecieram pomidory do garnka, lekko solę i gotuję przetartą masę ponownie
Wrzący przecier przelewam do czystych słoiczków, wlewam na wierzch po 2 łyżki oliwy i zakręcam dekielkami
Przykrywam wszystkie słoiki kocem do zupełnego wystygnięcia, a najlepiej do dnia następnego.
Pomidory myję i kroje na ćwiartki, wrzucam do garnka o grubym dnie i gotuję często mieszając, pomidory mają się rozgotować
Jeszcze gorące przelewam stopniowo na sitko ( używam tzw.przecieraka ) i przecieram pomidory do garnka, lekko solę i gotuję przetartą masę ponownie
Wrzący przecier przelewam do czystych słoiczków, wlewam na wierzch po 2 łyżki oliwy i zakręcam dekielkami
Przykrywam wszystkie słoiki kocem do zupełnego wystygnięcia, a najlepiej do dnia następnego.