Masło i kakao umieszczamy w rondelku, stawiamy na mały płomień i mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Ser ucieramy z 50 g cukru i ekstraktem waniliowym. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Do masy jajecznej wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczone masło, wsypujemy mąkę z proszkiem i jeszcze chwilkę mieszamy. Tortownice o wymiarach 21 cm wykładamy pergaminem, natłuszczamy i przekładamy 1/2 część ciasta, następnie 125 g borówek, ser i resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika na 60-70 minut nagrzanego do 180*C ( pieczemy do suchego patyczka). Studzimy. Do miski wkładamy połamaną czekoladę i mleko, ustawiamy nad garnkiem z gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Gdy czekolada zgęstnieje polewamy ciasto i dekorujemy pozostałymi borówkami. Zamiast borówek możemy użyć maliny albo truskawki.
- Przepisy
0 komentarzy
Ciasto czekoladowe z serem ricotta - mega smak [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.