Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3 szklanki przesianej mąki (400g)
- 250 g masła temp. pokojowa
- 10 łyżek mleka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 kg białego maku
- 1,5 L wrzącego mleka albo wody (do maku)
- 150 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 180 g cukru pudru
- 100 g blanszowanych migdałów
- 240 g konfitury pomarańczowej
- 200 g marcepanu
- 200 g kwaśnej śmietany 22%
- 6 biszkoptów
- ew. 3 łyżki likieru migdałowego
Lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 7 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 garstki grubo siekanych orzechów włoskich
Foremka 40x26 cm, wyłożona pergaminem